Damon sistem 2018-03-03T16:01:43+02:00

ZAŠTO IZABRATI DAMON?

Damon sistem je ne samo revolucionarni sistem bravica i žičanih lukova , to je potpuno nov način lečenja pacijenata. Tradicionalni tretman često zahteva vadjenje zdravih zuba i /ili korišćenje palatinalnih ekspandera da bi se obezbedio prostor. Ovaj pristup je često neprijatan, traje duže, i može da ostavi uži zubni luk i ravan profil. Damon osmesi su puni i prirodni, što se postiže primenom blagih bioloških, kontinuiranih sila i specijalno je dizajniran da poboljša ukupan izgled lica svakog pacijenta.

Proteze su početak, ali rezultat je prelep osmeh. Sertifikovani lekari u toku terapije Damon fiksnim aparatima kombinuju tri ključne komponente koje kada se koriste zajedno pružaju brže lečenje, manje obaveza dolaska u ordinaciju, veću udobnost i konstantan visoko kvalitetan rezultat. Damon pasivne samoligirajuće bravice eliminišu potrebu za elastičnim ili metalnim ligaturama. Sa Damon samoligirajućim aparatima možete iskusiti tretman bez zatezanja. Zahvaljujući biološkim kontinuiranim silama i visokotehnološkim memorijskim žičanim lukovima zubi se kreću brže u željenom smeru i potrebno je manje korekcija u toku terapije. Novi klinički dokazan tretman baziran je na pristupu koji dokazano poravnava zube u idealnom luku i omogućava efikasniju i fiziološku okluziju uz fantastične estetske rezultate na vašem licu, uglavnom bez ektrakcija zuba. Tradicionalne bravice su sa druge strane povezane elastičnim ligaturama koje prouzrokuju trenje i često pritisak koji nije biološki prihvatljiv za zube, čineći terapiju sporijom, manje komfornom i manje efikasnom. Damon bravice koriste klizni mehanizam držanja žičanih lukova, što omogućava da se zubi kreću slobodnije, brže i udobnije.

Damon bravice su dizajnirane da budu diskretne, udobne i da se lako održavaju čistim. Bez elastičnih ligatura koje privlače i prikupljaju plak, Damon bravice olakšavaju oralnu higijenu tokom tretmana. Takođe su dostupne i providne bravice za pacijente kojima je važno da se što manje primećuju.

Pogledajte Galeriju osmeha pacijenata lečenih Damon sistemom.

„S obzirom na komleksnost problema u slučaju našeg deteta, koji se nije odnosio samo na položaj zuba, već i položaj vilice, na kraju terapije možemo reći da smo oduševljeni rezultatima! Od samog starta smo imali poverenja u odluke stručnog tima u vezi sa tokom terapije. Kada danas pogledamo naše dete i pomislimo na to šta bi bilo da nije na vreme krenuo sa terapijom (u tom slučaju bi operacija vilice bila jedina opcija), zaista smo prezadovoljni!“
Biljana i Goran Krstonošić, Bečej
Kao majka sam prezadovoljna rezultatima ortodontske terapije Damon sistemom, a moja deca (i sin i ćerka su nosili fiksni aparat) su presrećni. Sve pohvale za stručnost i profesionalnost!
Aleksandra, Novi Sad

ZAŠTO MI JE POTREBAN FIKSNI APARAT?

Osmeh je važan segment našeg identiteta, kako sebe doživljavamo i kako nas doživljavaju drugi. U nedavnoj anketi 1000 Amerikanaca iznad 18 god. 72% ispitanika se složilo da su ljudi svih uzrasta sa zdravim i pravilnim zubima obično bolje tretirani u društvenim situacijama od onih sa primetno krivim zubima. Nasuprot tome, skoro polovina je rekla da krivi zubi ostavljaju negativan prvi utisak.

„Živimo u društvu u kome je izgled veoma važan. Za utisak koji ostavljamo u nekoliko sekundi pravilno postavljeni zubi mogu napraviti razliku i omogućiti nam da iskoristimo ukazane prilike“
– Mark Montano

Dobra vest! Uz inovativnu tehnologiju Damon sistema lakše je nego ikada pre da ulepšate svoj osmeh za mnogo manje vremena, komfornije, sa boljim rezultatima koji traju ceo život:

 • zdraviji zubi i desni

 • veće samopouzdanje u školi, na poslu, u privatnom životu

 • širi osmeh

 • poboljšane crte lica

 • jasniji govor za intervjue, javni nastup…

Poboljšajte svoje zdravlje!

Lep osmeh nije samo stvar lepote, on takođe promoviše i dobro zdravlje:

 • pravilno postavljeni zubi u zubnom luku se lakše održavaju čistim, što dovodi do boljeg oralnog zdravlja

 • pravilno postavljeni zubi omogućavaju efikasnije žvakanje što poboljšava varenje hrane

 • pravilno postavljeni zubi omogućavaju pravilan zagrižaj, što može smanjiti stres, glavobolje,a smanjiti opterećenje na potporna tkiva (pre svega vilični zglob)

 • prema Američkom udruženju ortodontista, krivi i teskobni zubni nizovi se teško čiste i održavaju. Ovo može da doprinese razvoju karijesa, ali i do oboljenja desni i gubitka zuba.

Kada se ne leče ortodontske nepravilnosti, mnogi sporedni ortodontski problemi mogu postati još gori, doprineti abnormalnom habanju površina zuba, neefikasnom žvakanju, preteranom pritisku na desni, i oboljenjima viličnog zgloba. Ovo može dovesti do hroničnih glavobolja i bolova u predelu lica i vrata. Lečenje ortodontskih nepravilnosti je često znatno jeftinije i efikasnije od lečenja ovih propratnih bolesti uzrokovanih nelečenom ortodontskom anomalijom.

Dakle, bez obzira koliko godina da imate, nikada nije suviše kasno ili rano da investirate u Damon fiksne aparate čime ulažete u sebe i uživate u postignutim rezultatima.

KOLIKO DUGO BI TREBALO DA NOSIM FIKSNI APARAT?

Primenom Damon sistema, trajanje tretmana je kraće u poređenju sa klasičnim fiksnim aparatima. To podrazumeva i manje dolazaka u ordinaciju i lep osmeh….brže. Bićete oduševljeni svojim novim izgledom.

 • 7 meseci kraće trajanje tretmana

 • značajno manje poseta ordinaciji

DA LI BOLI?

Vreme fiksnih proteza sa ligaturama polako postaje prošlost. Novi ortodontski pristup omogućava mnogo veći komfor tokom tretmana. Zbog toga što Damon bravice imaju jedinstven klizni mehanizam koji dozvoljava vašem ortodontu da koristi mnogo slabiji pritisak na vaše zube pomerajući bezbolno zube u korektnu poziciju. Dakle ne samo da je tretman kraći, nego je takođe i mnogo komforniji. Nošenje proteza ne mora da bude loše iskustvo. Obratite nam se i tražite Damon sistem.

DA LI JE NEOPHODNO DA MI SE VADE ZUBI?

Sa konvencionalnim aparatima, ortodonti su često pronuđeni da vade zube u cilju stvaranja prostora zbog teskobe zubnog niza. Niko ne voli da mu se vade zubi. Osmeh sa punim zubnim nizom je širi i prirodniji, a profil lepši. Damon sistem koristi blage biološke sile koje na zub i njegova potporna tkiva ne deluju traumatski i na taj način prirodno obezbeđujemo neophodni prostor za smeštanje zuba u idealnom luku, zbog čega u većini slučajeva možemo izbeći ekstrakcije zuba. U slučajevima kada je ektrakcija zuba neophodna, Damon sistem omogućava da napravljeni prostor poboljša ravnotežu i simetriju lica i da obezbedi prirodan osmeh i lep profil koji će trajati bez obzira na promene lica sa starenjem.

„Poslednjih nekoliko godina bilo mi je zanimljivo pratiti reakcije ortodonata kada dođu do saznanja o novom pristupu primena sila u terapiji. Divio sam se kolegama koji su tokom rada u svojoj profesiji nastojali da pronađu bolje načine da brigu za pacijenta podignu na viši nivo.

Nakon skoro 20 godina rada u praksi, pažljivo razmatrajući rezultate merenja kliničke mehanike, postalo mi je jasno da sam koristio sistem sila koje jednostavno rečeno nisu bile „biološki osetljive“. Preporučio bih ortodontima da ne gledaju na ovu tehnologiju kao na „neke nove bravice“. To je sistem koji je razvijen da uskladi svaku fazu terapije s prirodnim sistemom sila normalnog rasta i razvoja. U ljudskoj je prirodi da koristi svaku primamljivu ponudu iza koje slede dobri rezultati.

Razmislite samo koliko je vremena trebalo kliničarima da prihvate velike prednosti tehnike ravnog luka ili lepljenja bravica direktno na zube. Sve su te promene značajno uticale na način našeg razmišljanja. Ortodontu se omogućuje da utiče na pacijenov profil, oblik lica, kosti, tkivo, dakle na celi orofacijani kompleks. Nedavno sam bio ohrabren čuvši poznatog svetskog stručnjaka i akademika koji je rekao „vreme je da počnemo planirati terapiju gledajući pacijentu lice“.

Ako ovu tehnologiju shvatite samo kao „novi dizajn bravica“ i koristite uobičajen plan terapije i uobičajene lukove, imaćete koristi u krajnjem rezultatu samo oko 25%. Minimalizovaćete trenje i nećete gubiti vreme ligiranjem bravica. Velike promene nastaće kad iskoristite ovaj „low force“ sistem za proširenje terapijskih mogućnosti. Ovaj viši nivo terapije je za postizanje bolje efikasnosti uz veći komfor za pacijenta.

To je „face-driven ortodoncija“ (ortodoncija vođena izgledom lica).

Dr. Dwight Damon