Ortodoncija 2018-03-04T09:43:49+02:00

ČIME SE BAVI ORTODONCIJA?

Ortodoncija (ortopedija vilica) je stomatološka grana, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, kao i odnosa između vilica tokom rasta i razvoja pa i kasnije. Neke ortodontske nepravilnosti su nasledne, a neke se stiču. Najčešće ortodontske nepravilnosti su: obrnuti zagrižaj, progenija (isturena donja vilica), razne teskobe, otvoreni i ukršteni zagrižaj.

KADA JE VREME ZA PRVI PREGLED?

Na nastanak ortodontskih nepravilnosti, utiču i loše navike deteta. Jedna od najčešćih loših navika je sisanje palca, prsta, potom disanje na usta, sisanje predmeta, pritiskivanje jezika na zube, držanje olovke u ustima za vreme učenja, podbočena ruka na obrazu, podmetanje šake pod obraz pri spavanju, način spavanja itd.

MAME, ZA LEP I PRAVILAN OSMEH DETETA BRINIMO OD ROĐENJA , UKLONIMO ŠTETNE I NEPODESNE NAVIKE I UPOTREBIMO PREVENTIVNE MERE!

Bitno je pravovremeno uočavanje ortodontske nepravilnosti. Nakon RTG pregleda i utvrđivanja anomalije, može se pristupiti ortodontskom lečenju. Ono se temelji na saznanju da se kost može preoblikovati. Grana medicine znana kao biomehanika, bavi se između ostalog izučavanjem uticaja sila na kost u različitim stadijumima njenog razvoja. Zahvaljujući tome, možemo u toku rasta i razvoja preventivno, a i kasnije bez obzira na životnu dob, delovati ili ispraviti i pravilno usmeriti položaj zuba i razvoj vilica.

Znači, nikada nije rano za prvi pregled i svakako bi do sedme godine ortodont trebao da pregleda Vaše dete jer postoji veliki broj anomalija koje mogu lakše i brže da se leče kada je dete mlađe.

DA LI POSTOJI STAROSNA GRANICA?

U principu ne postoji starosna granica za ispravljanje zuba, samo se koriste drugačije vrste aparata. Svakako, najpre je potreban pregled kako bi se utvrdilo postojanje ortodontske anomalije, stanje potpornog aparata zuba, stanje samih zuba….detalje možete saznati na prvom pregledu koji je besplatan.

VAŠA KORIST OD ORTODONTSKE TERAPIJE

Poboljšajte svoje zdravlje!

Lep osmeh nije samo stvar lepote, on takođe promoviše i dobro zdravlje
pravilno postavljeni zubi u zubnom luku se lakše održavaju čistim, što dovodi do boljeg oralnog zdravlja.

 • pravilno postavljeni zubi omogućavaju efikasnije žvakanje što poboljšava varenje hrane.

 • pravilno postavljeni zubi omogućavaju pravilan zagrižaj, što može smanjiti stres, glavobolje, a smanjiti opterećenje na potporna tkiva (pre svega vilični zglob).

 • prema Američkom udruženju ortodonata, krivi i teskobni zubni nizovi se teško čiste i održavaju. Ovo može da doprinese razvoju karijesa, ali i do oboljenja desni i gubitka zuba.

Kada se ne leče ortodontske nepravilnosti, mnogi sporedni ortodontski problemi mogu postati još gori, doprineti abnormalnom habanju površina zuba, neefikasnom žvakanju, preteranom pritisku na desni, i oboljenjima viličnog zgloba. Ovo može dovesti do hroničnih glavobolja i bolova u predelu lica i vrata. Lečenje ortodontskih nepravilnosti je često znatno jeftinije i efikasnije od lečenja ovih propratnih bolesti uzrokovanih nelečenom ortodontskom anomalijom.

Dakle, bez obzira koliko godina da imate, nikada nije suviše kasno ili rano da investirate u ortodontske aparate čime ulažete u sebe i uživate u postignutim rezultatima.

VRSTE ORTODONTSKIH APARATA

Mobilna ortodoncija

 • ortodontski aparati koje pacijent sam stavlja i skida

 • namenjeni su mlađim pacijentima

 • mogućnost biranja boje uz dodavanje šljokica, sličica kako bi se deca motivisala da nose aparat jer od toga zavisi uspeh terapije

 • najčešće se koriste u mešovitoj denticiji pre fiksne ortodontske terapije

 • mogućnosti pomeranja i ispravljanja zuba su ograničene

 • uspeh terapije zavisi od pacijenta – koliko nosi ortodontski aparat u toku dana i noći

Fiksna ortodoncija

Ortodoncija je balans između umetnosti i nauke. Ona je umetnost kreiranja lepih osmeha uzimajući u obzir lice pacijenta, njegov profil, strukturu kosti i funkciju mišića. Sve ovo je omogućeno najnovijom naučnom tehnologijom koja je od sada dostupna i Vama.

Nudimo Vam najsavremenije fiksne ortodontske aparate koji su prisutni i na svetskom tržištu.

 • Damon system

 • estetski Ice breketi

DAMON SYSTEM

Damon sistem je najsavremenija ortodonstska terapija koja se od ostalih razlikuje u sledećem:

 • 7 meseci kraće trajanje terapije

 • ređe kontrole

 • bolji rezultati u odnosu na druge metode

 • uspešna terapija bez vađenja zuba

Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od ordinacija širom sveta koja našim pacijentima pruža jednu od najsavremenijih metoda u fiksnoj ortodonciji-Damon system. Tradicionalna fiksna ortodontska terapija “utiskuje” luk u bravice pomoću žičanih ili gumenih ligatura, dok kod Damon sistema breketi poseduju “vratanca” i luk se u njima kreće slobodnije omogućavajući ispravljanje zuba. To znači da mi možemo da koristimo high-tech lukove i manjom silom delujemo na zube koji se tada brže ispravljaju. Sile koje se koriste u Damon sistemu su blage, organizam ih prepoznaje kao sile rasta i promene se dešavaju brzo bez oštećenja tkiva.

Damon system nisu samo revolucionarni breketi i lukovi, to je kompletno nov način terapije. Tradicionalni način često zahteva vađenje zdravih zuba kako bi se ostali zubi lepo rasporedili. Ovakav pristup često nije komforan za pacijenta, vilice mogu ostati uske, a profil nezadovoljavajući. Kod Damon sistema dobijamo pune, široke i prirodne osmehe sa poboljšanjem celokupne estetike lica (pogledajte Galeriju osmeha).

Damon system ne ispravlja samo zube, on utiče i na celokupno lice, što su pacijenti nazvali Damon System bracelift.

Terapija traje kraće za 30% vremena u odnosu na klasičnu fiksnu tehniku.

Opširnije o Damon sistemu možete pročitati ovde >>>