Konzervativno lečenje 2018-03-03T16:01:43+02:00

BOLESTI ZUBA I ENDODONCIJA

Konzervativna stomatologija ima za zadatak da spreči razvoj karijesa, da nadoknadi izgubljeni deo zuba i preventira dalji razvoj karijesa. Lečenje karijesa zuba i njegovih komplikacija, jedna je od najčešćih intervencija koje se obavljaju u stomatološkim ordinacijama.

Karijes zuba je najrasprostranjenije oboljenje današnjice, od koga boluje više od 90% svetske populacije. Nastaje na površini zuba dejstvom mikroorganizama iz zubnog plaka i njihovih produkata, dovodeći do stvaranja defekta (šupljine) na krunici. Ukoliko se ne leči na vreme, bakterijski produkti prodiru u dublje slojeve zuba, dovodeći do infekcije zubnog živca. Posebnu pažnju poklanjamo ranom otkrivanju karijesa, obuci za održavanje adekvatne oralne higijene i redovnim kontrolama. Rano otkrivanje karijesa omogućava da se uz minimalan gubitak zuba zaustavi razvoj karijesa i očuva funkcija zuba. Uvek je bolje sačuvati svaki zub koji ima šansu da ostane u ustima.

U domenu konzervativnog lečenja u našoj ordinaciji izvode se sve vrste rekonstrukcija oštećenih zuba najkvalitetnijim materijalima (kompoziti, glass-jonomeri, kompozitni i keramički inlej).

U terapiji oboljenja zubne pulpe i apeksnog parodoncijuma koristimo savremenu, mašinsku tehnologiju obrade kanalnog sistema zuba, koja omogućava da sa velikom pouzdanošću i uspehom pristupamo lečenju svih grupa zuba Ovo je bitna terapijska procedura koja omogućuje da se izleči zub, da nestane bol i da se sačuva zub u ustima.

BELJENJE ZUBA

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Danas postoji mnogo sistema za beljenje zuba, kod kuće ili u ordinaciji, ali kako biste znali koji baš Vama najviše odgovara najbolje je da Vas prvo pregleda stomatolog. Posebno je važno da zubi pre beljenja budu sanirani kako ne bi došlo do oštećenja zubne pulpe („zubnog živca“). Znači,OBAVEZNO pre početka terapije izbjeljivanja zuba potrebno je sanirati tvrde strukture (ukloniti karijes,zameniti neadekvatne ispune), meka tkiva (gingivitis), ukloniti meke i tvrde naslage (skidanje kamenca i poliranje zuba)! Postojeće fixne protetske nadoknade i kompozitni ispuni ne mogu da se izbele pa ih je često potrebno zameniti nakon izbeljivanja da bi dobili potpuno estetski zadovoljavajući efekat! Pre početka terapije registrujemo postojeću boju zuba kako bi smo pacijentu nakon završene terapije pokazali rezultat!

UŽIVAJTE U BELINI SVOG OSMEHA!

Izbeljivanje zuba u ordinaciji

Sredstva za beljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam delovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je koncentrovani vodonik-peroksid. Ovako koncentrovan hidrogen bi oštetio desni. Zato ih stomatolog premaže zaštitnim gelom, a zatim na zube nanese gel u kome se nalazi sredstvo za beljenje. Da bi fiksirao zaštitni gel, da bi se aktivirao hidrogen iz gela, i da bi se proces ubrzao, stomatolozi koriste određene lampe.

Prednosti ove tehnike su:

  • Kompletan tretman obavlja se pod stručnim nadzorom, pa je samim time najbezbedniji

  • Čitava procedura traje neuporedivo kraće nego kod ostalih metoda

Izbeljivanje zuba kod kuće, pomoću gela i folije za zube

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu beljenja stomatolog će prvo uzeti otisak vaših zuba i dobićete providnu ’foliju’ ili ’trej’, napravljen baš po vašoj meri. U njega kod kuće sipate gel, a onda trej stavite na zube i držite tako par sati, najčešće noću,mada postoje i “dnevne” varijante. Gel je slabiji od onog koji se koristi u ordinaciji pod kontrolom stomatologa tako da je za postizanje željenih rezultata potrebno duže vreme.

Koliko traju rezultati izbeljivanja?

Trajnost rezultata je strogo individualna! Savetujemo pacijentima da nakon izbeljivanja izbegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbeljivanje može da se ponovi svakih 6-12meseci, odnosno po potrebi.