Hirurško lečenje 2018-03-03T16:01:43+02:00

DENTALNI(ZUBNI) IMPLANTI

Zahvaljujući višegodišnjem razvoju stomatološke industrije i tehnologije, dentalni implanti su postali izuzetno uspešan i opšteprihvaćen standard u rekonstrukciji zubnih nizova. Bez obzira na uzrok gubitka zuba, implanti su u velikom broju slučajeva dokazani kao efikasnije i jednostavnije rešenje u nadoknadi izgubljenog zuba u odnosu na tradicionalna rešenja.

Zubni implantati predstavljaju najsavremenije nadoknade zuba u celosti. Iako postoji veliki broj opcija kojima se može nadomestiti nedostajući zub, nijedna od njih se nije pokazala toliko funkcionalno efikasna i dugotrajna kao implant.

Zubni implantat je mali „šraf“ koji se ugrađuje u kost donje ili gornje vilice i služi kao zamena za koren izgubljenog zuba. Reč je o “umetnom” korenu zuba izrađenom od titanijuma. Titanijum se koristi zbog svoje biološke neutralnosti (biokompatibilnosti), što je jako važno kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano telo.

Prednosti ugradnje zubnog implantata

  • simulirajući prirodnu funkciju korena zuba, implanti prihvataju buduću protetsku nadoknadu čime obezbeđuju širok izbor restauracija

  • u odnosu na klasična protetska rešenja,ovde nije potrebno brusiti susedne zube koji ostaju neoštećeni

  • pruža maksimalan estetski izgled zuba i desni (parira izgledu prirodnoj situaciji u usnoj duplji)

  • potpuna rehabilitacija funkcije žvakanja i govora

  • ponašajući se poput korenova prirodnih zuba, implanti adekvatno opterećuju kost i sprečavaju njen dalji gubitak

Za šta se koriste ugrađeni zubni implantati

  • nadoknada jednog izgubljenog zuba

  • nosači mostova kod terminalne bezubosti gde su oni jedino rešenje za fiksnu protetsku nadoknadu

  • nosači mostova kod vise izgubljenih zuba

Ugradnja dentalnih implantata

Odluka o mogućnosti, mestu ugradnje, vrsti implanta u rehabilitaciji Vaših zuba biće donešena timski. Na osnovu kliničkog pregleda, dodatnih rendgen analiza i sagledavanja svih aspekata terapije kreira se individualan plan tretmana koji bi odgovorio Vašim potrebama.

Implantima mogu da se nadomeste gotovo bilo koji izgubljeni zubi. Sama procedura traje koliko i svaka druga oralno – hirurška intervencija i potpuno je bezbolna. Nakon ugradnje implanta i proteklog vremenskog perioda potrebnog za oseointegraciju, definitivna protetska nadoknada se fiksira za nosač nadoknade na implantu čime se restauracija kompletira.

Kompjuterski vođena implantologija

Koristi se CT snimak pacijenta koji služi za virtuelno planiranje ugradnje implantata. Ovo je precizna i tačna dijagnostička metoda koja prikazuje sve promene stanja kosti. Vrlo precizno prikazuje susedne zube ako ih ima, položaj živaca, krvnih sudova, sinusa.

Kompjuterski program omogućuje savršenu 3D rekontruskciju što olakšava planiranje kompletnog postupka ugradnje implantata, njihovog broja, dužine, promera, angulacije i odnosa prema susednim strukturama. Ovim programom postižemo visoku preciznost kako hirurškog tako i protetskog dela terapije.

Kako odabrati kvalitetan implantat

Na tržištu postoje različite vrste implantata. Koristimo samo proverene i sertifikovane koji pružaju najveću sigurnost i daju najbolje rezultate – Ankylos (www.dentsplyimplants.com) , Nobel (www.nobelbiocare.com) , Ihde (www.implant.com).

Cene zubnih implantata zavise od čitavog niza parametara na koje treba paziti prilikom odabira. Svako će za sebe odlučiti šta mu je najbitnije ali svakako treba biti oprezan jer najjeftiniji implantat nije nužno i najpovoljniji. Komplikacije koje mogu nastati ugradnjom jeftinih implantata lošijeg kvaliteta na kraju mogu koštati puno više nego implantati veće vrednosti i kvaliteta.